Inzichtgevende groepspsychotherapie
Mensen die zich voor groepspsychotherapie aanmelden hebben vaak last van terugkerende problemen in contact met andere mensen en zichzelf. In een psychotherapiegroep komen mensen één keer per week bij elkaar onder begeleiding van één (of twee) groepstherapeut(en).
Je kunt aan een groepsbehandeling denken wanneer je problemen hebt in contact met anderen of het idee hebt dat iets in contact met anderen bestaande klachten en problemen in stand houdt.
Daarbij kun je denken aan onzekerheid, negatief zelfbeeld, moeite hebben om te zeggen wat je dwars zit, teveel bezig zijn met hoe anderen over jou denken, je erg aanpassen en jezelf anders voordoen uit angst om afgewezen of afgekeurd te worden, afhankelijkheid, moeite hebben met het maken van eigen beslissingen, moeite met vertrouwen op jezelf, wantrouwen naar anderen, wisselende stemmingen, somberheid, passiviteit, angsten, problemen met agressie en intimiteit.
In een therapiegroep gebeuren dingen in het contact met anderen die vergelijkbaar zijn met het gewone leven. Iedereen neemt zijn persoonlijkheid, levensgeschiedenis en problemen mee. In de groep staan we stil bij wat anderen bij je oproepen, wat je bij anderen oproept en wat er vervolgens in de reactie op elkaar gebeurt. Zo krijg je de mogelijkheid jezelf beter te gaan begrijpen. De groep zorgt voor herkenning en de ervaring dat je veel voor elkaar kunt betekenen.
Niet ieder groepslid komt elke week aan bod in de groep, maar dat is niet nodig om toch te kunnen profiteren van de groep. Herkenning van wat bij anderen speelt kan het inzicht in de eigen problematiek vergroten.
Groepstherapie is even effectief als individuele therapie, maar biedt meer mogelijkheden om in relatie met andere mensen in een veilige omgeving te experimenteren.
Voor wie is de groep geschikt?
Groepspsychotherapie is geschikt voor mannen en vrouwen die terugkerende problemen ervaren in werk, studie, relaties en bij zichzelf. De problemen kunnen zich voordoen in klachten als angsten, somberheid en depressie, eenzaamheid, onzekerheid, relatieproblemen en werkproblemen.
De groep bestaat uit maximaal negen deelnemers; mannen en vrouwen tussen de 20 en 50 jaar. De groepsleden hebben verschillende problemen, maar de groep is zo samengesteld dat we verwachten dat de leden goed met elkaar kunnen samenwerken.
Wat verwachten wij van je?
Van de deelnemers verwachten wij dat zij vertellen wat ze ervaren en wat hen bezighoudt. Dat is in het begin soms moeilijk, omdat men nog niet vertrouwd is met de groep. Later merkt men dat dit gemakkelijker wordt. De groepsleden praten over dingen die ze hebben meegemaakt of wat ze op dit moment in de groep denken of voelen. Veel van de problemen in het dagelijks leven zullen zich ook voordoen in de groep. In de groep kun je samen met de groepspsychotherapeut(en) en de groepsleden stilstaan bij je gedachten en gevoelens om te begrijpen wat het voor jou betekent en wat je ermee kunt gaan doen.
Verder verwachten wij:
• dat je de privacy van groepsleden waarborgt door nooit buiten de groep over groepsleden te praten
• dat je zorgt dat je er zo vaak mogelijk bent (vakanties en ziekte daargelaten)
• dat je vakanties ruim van tevoren meldt
• dat je jezelf de tijd gunt om te beoordelen of de groep geschikt voor je is
• dat je buiten de groep geen contact hebt met groepsleden en dat je dit meldt als zich dat wel heeft voor gedaan (om subgroepen te voorkomen)
• dat als je besluit te gaan stoppen, je nog minimaal drie zittingen komt om goed afscheid te nemen
Doel van de therapie:
Je reacties en gevoelens leren (her)kennen, begrijpen en daar beter mee leren omgaan in contact met anderen;
Vergroten van probleemoplossend vermogen in contact met anderen;
Verminderen van je oorspronkelijke klachten en problemen.
Praktische informatie:
Voor de start van de groep heb je een kennismakingsgesprek met beide groepstherapeuten. Hierin krijg je aanvullende informatie, kun je vragen stellen en wordt met je nagegaan of deze groep bij je past.
De groep bestaat uit maximaal 9 groepsleden en 2 therapeuten.
De groep komt bijeen op een vaste dag en vaste tijd. Momenteel op donderdagmiddag van 15:30 tot 16:45/17:00. Tijdens de schoolvakanties en feestdagen is er geen groepsbijeenkomst.
Aantal bijeenkomsten: Je kunt maximaal 2 jaar aaneengesloten aan de groep deelnemen. Twee keer per jaar wordt het proces van elk groepslid geëvalueerd in de groep, waarbij iedereen zijn of haar feedback kan geven. Het is een doorlopende groep met 2 keer per jaar een instroommoment (juni en januari). De groep vindt plaats in Haarlem.
Er zijn per jaar 40 wekelijkse bijeenkomsten van maximaal anderhalf uur.
Groepstherapeuten: I. Kwafo, psychiater & J. Schuddeboom, GZ-psycholoog
Kosten:
Deze therapie wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Informatie uit: Richtlijnen NVvP/NVGP